Sangarakshita

BudizmiShqip

Meditimi dhe mënyra e jetesës Budiste

 Artist: Aloka, used with permission by the owners: Padmaloka Retreat Centre, all rights reserved

Sangarakshita dhe mësimet e tij

 

 

Sangarakshita është një figurë unike në botën Budiste. Për 20 vjet ai ka jetuar në Indi, ku ai u Urdhërua (u bë pjestar i një Urdhëri Budist) dhe studjoi me një gamë të madhe mësuesish Budistë. Ai u bë i frymëzuar nga të gjitha aspektet kryesore të Budizmit, dhe që atëherë ka shkruar dhe dhënë leksione si në Perëndim dhe në Lindje. Nën dritën e bursave moderne dhe përvojës së tij shpirtërore, ai ka sjellë dhe theksuar mësimet kryesore që përbëjnë bazamentin e unifikojnë traditën Budiste si një e tërë. Në themelimin e 'Miqtë e Rendit Perëndimor Budist (tani i njohur si Komuniteti Budist Triratna) në vitin 1967, ai kërkoi të sqarojë të domozdoshmet dhe të përshkruajë mënyrat e praktikës që janë shpirtërisht të gjalla dhe të rëndësishme për shekullin 21.

 

Një biografi e shkurtër e Sangarakshitas.

 

Sangarakshita është një nga themeluesit kryesorë të Budizmit perëndimor. Ai u lind Dennis Lingwood në jug të Londrës, në vitin 1925, dhe pati një edukim të Kishës së Anglisë. Por që në moshë të re ai zhvilloi një interes në kulturat dhe filozofitë e Lindjes. Në moshën 16 vjeç, pas leximit të 'Sutrës së Diamantit', ai pati një realizim të veçantë se ai ishte Budist. Ai u bë i përfshirë në botën embrionale Budiste të Londrës në Britanine e kohës së luftës, dhe filloi të eksploronte Darmën me anë të studimit dhe praktikës.

 

Pastaj, rekrutimi në Luftën e Dytë Botërore e çoi në Sri Lanka si një operator sinjalesh, dhe pas luftës ai qëndroi në Indi. Për dy vite ai jetoi si një lypsar shtegëtar, dhe më vonë ai u urdhërua si një murg Budist Teravadin dhe morri emrin Sangarakshita ('ai që mbrohet nga bashkësia shpirtërore'). Sangarakshita jetoi për 14 vjet në qytetin Himalajan të Kalimpong, ku ai hasi mësues të nderuar Budistë Tibetian - kështu që ai kishte mundësi për të studiuar intensivisht nën mësuesit kryesorë nga të gjitha traditat e mëdha Budiste.

 

Gjatë gjithë kohës ai dha mësim dhe shkroi gjerësisht. Ai tani është autor i mbi 50 librave. Shumica e këtyre janë ekspozita të traditës Budiste, por ai ka botuar edhe një sasi të madhe poezishë dhe katër vëllime të kujtimeve, si dhe punon në aspekte të kulturës perëndimore dhe artit nga një perspektivë Budiste. Pas 20 vjetësh në Indi, Sangarakshita u kthye në Britaninë e Madhe për të dhënë mësim Darmën. Në vitin 1967 ai ngriti Miqtë e Rendit të Budistëve Perëndimorë - një lëvizje të re Budiste për Perëndimin modern.

 

Sangarakshita ka qenë një përkthyes në mes të Lindjes dhe Perëndimit, midis botës tradicionale dhe moderne, në mes të parimeve të përjetëshme dhe praktikave përkatëse. Mendimi i tij i qartë, thellësia e përvojës dhe afrimi ekumenik kanë qenë vlerësuar në mbarë botën. Ai ka theksuar gjithmonë rëndësinë vendimtare të angazhimit në jetën shpirtërore, vlerën e miqësisë shpirtërore dhe komunitetit, lidhjen mes fesë dhe artit, dhe nevojën për një 'shoqëri të re' që mbështet vlerat shpirtërore. Sangarakshita ka luajtur një rol të rëndësishëm në ringjalljen e Budizmit në Indi, veçanërisht nëpërmjet punës së tij me ndjekësit e Dr Ambedkar (të njohur më parë si të Paprekshmit). Rreth një e treta e Rendit Budist Triratna është në Indi. Gjatë gjithë jetës së tij Sangarakshita ka qënë i shqetësuar me çështjet e reformës sociale.

 

Tani në të 80-at e tij, Sangarakshita ka dorëzuar përgjegjësitë e tij për Komunitetin Budist Triratna dhe është duke u përqëndruar në kontaktin personal me miqtë dhe dishepujt a tij. Ai gjithashtu vazhdon të shkruajë edhe poezi dhe prozë, të cilat ju mund të lexoni në faqen e tij personale. Këto ditë, ju mund ta ndiqni atë në Facebook dhe Twitter!