Dashamirësia

BudizmiShqip

Meditimi dhe mënyra e jetesës Budiste

 Artist: Aloka, used with permission by the owners: Padmaloka Retreat Centre, all rights reserved

 

Sutra e Dashamirësisë - Vullneti i Mirë

 

 

Ai që është i shkathët në të mirën e tij, që ka dëshirë të arrijë atë

gjëndjen e qetësisë (Nirvanën), duhet të sillet kështu:

duhet të jetë i aftë, i ndershëm, perfektësisht i drejtë,

me ligjëratë fisnike, i butë, dhe modest.

 

I kënaqur në vetvete dhe i lehtë për të mbështetur,

me pak detyra, me jetesë të lehtë,

me shqisa të qetësuara, i matur,

jo i pafytyrë, jo i lidhur prej lakmisë me familjet.

 

Ai nuk duhet të bëjë as gjënë më të vogël

për të cilën njerëz të tjerë të mënçur mund ta censuronin.

Le të jenë të gjitha qeniet të lumtura dhe të sigurta,

le të jenë zemrat e tyre të shëndetshëme!

 

Çfarëdo qeniesh të gjalla mund të ketë: i dobët ose e fortë,

të gjatë, i majmë ose mesatare, të shkurtër,

i vogël ose e madhe, pa përjashtim:

i parë ose e paparë, ato që jetojnë afër ose larg,

ata që kanë lindur ose ata që do të lindin,

le të jenë të gjitha qeniet të lumtura.

 

Mos lër askënd të mashtrojë tjetrin apo të përbuzë

asnjë person kudo të ndodhen. Mos e lër të dëshirojë

ti shkaktojë vuajtje një tjetëri prej inatit apo keqëdashësisë.

 

Ashtu si një nënë që do të rrezikonte jetën e saj

për të mbrojtur fëmijën e saj të vetëm, po ashtu,

lëre atë të kultivojë një zemër të pafund

në lidhje me të gjitha qeniet.

 

Lëri mendimet e tij të dashurisë së pafundme të përshkrojnë

të gjithë botën: sipër, poshtë, dhe përtej

pa ndonjë pengesë, pa ndonjë urrjetje, pa ndonjë

armiqësi.

 

Nëse ai (ajo) qëndron në këmbë, ecën, ulet, ose shtrihet,

për sa kohë që ai është zgjuar, ai duhet të zhvillojë këtë

mëndjeplotësi. Kjo thonë se është jetesa më fisnike këtu.

 

Pa rënë në pikëpamje të gabuara, duke qënë i virtytshëm dhe

i pajisur me mprehtësi, duke hedhur (apo hequr) lidhjen e

dëshirave të shqisave, kurrë përsëri ai nuk ka për të rilindur.